Pasiunea pentru sport te încurajează să ieși din sfera de confort, să descoperi noi tehnici pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică, astfel încât să atingi nivelul de performanță la care aspiri. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să știi că nimic nu îți poate sta în cale. Chiar dacă, în prezent, urmezi un tratament ortodontic, nu trebuie să-ți faci griji că mișcarea zilnică îi poate afecta eficiența. Descoperă în cele ce urmează ce măsuri de precauție eficiente poți adopta pentru a-ți menține dinții în siguranță, de fiecare dată când practici un anumit sport.
Din momentul în care începi un tratament ortodontic la recomandarea medicului specialist, trebuie să fii conștient de faptul că protejarea danturii devine o prioritate. Indiferent că porți un aparat dentar realizat din materiale mai puțin sesizabile, precum safir ori ceramică, respectiv ai nevoie de o soluție personalizată și discretă precum alignerele dentare, folosirea unui protector bucal este una dintre cele mai bune variante disponibile.
Mai ales dacă practici sporturi de contact, precum box, baschet sau karate, unde accidentele se pot întâmpla frecvent, o astfel de protecție îți oferă siguranța de care ai nevoie. Majoritatea produselor de acest tip sunt confecționate din materiale durabile și rezistente, cu un strat exterior rigid pentru o bună gestionare a șocurilor, precum și o structură care se poate adapta la orice conformație. Nu trebuie să-ți faci griji în privința confortului – aceste gutiere beneficiază de un design special și canale de aerisire, pentru a putea respira fără probleme.
Fiecare sport vine la pachet cu o serie de provocări specifice, în ceea ce privește siguranța dinților tăi. De aceea, este important să fii în permanență pregătit pentru orice situație, lucru pe care îl poți face prin evaluarea corectă a riscurilor. Spre exemplu, pericolul cel mai mare de accidentare la nivelul cavității bucale vine din partea sporturilor de contact. Box, arte marțiale, rugby, hochei pe gheață sunt doar câteva exemple în care gutiera și casca cu grilaj de protecție sunt recomandate pentru toți sportivii, indiferent că sunt începători sau avansați.
Desigur, nici sporturile de echipă, precum fotbal, handbal sau baschet nu sunt mai sigure când vine vorba despre protejarea aparatului dentar. Gândește-te la faptul că, involuntar, mingea poate să ricoșeze spre tine, te lovește, moment în care alignerul dentar se poate rupe și te poți răni la nivelul cavității bucale. Așadar, ca o măsură de precauție utilă, poartă o gutieră de protecție pe tot parcursul activităților sportive.
Una dintre regulile de aur ale unui tratament ortodontic complet este includerea și respectarea tehnicilor de profilaxie dentară. Această practică benefică include o serie de obiceiuri de îngrijire care ajută la protejarea dinților și gingiilor pe termen lung, măsuri care pot fi aplicate inclusiv în timp ce porți un aparat dentar.
Asta înseamnă că este necesar să acorzi o mare atenție periajului corect, să folosești o periuță clasică sau electrică, alături de o pastă pe bază de fluor, ață dentară și un irigator bucal. Dacă urmezi cu strictețe aceste obiceiuri și le integrezi în rutina ta zilnică, riscul de apariție a cariilor va scădea considerabil, întrucât placa bacteriană nu se va depune pe suprafața dinților.
Pe lângă faptul că îndeplinește un rol esențial în prevenție, profilaxia dentară include și detectarea eventualelor problemelor care se pot dezvolta în timpul tratamentului ortodontic. Prin urmare, vizitele regulate la medicul stomatolog pentru curățarea profesională a dinților, la un interval de șase luni, constituie o altă practică pe care nu trebuie să o treci cu vederea.
Dacă inevitabilul s-a produs și te-ai accidentat în timpul unei activități sportive, nu trebuie să intri în panică. Păstrează-ți calmul, pentru a rezolva cât mai repede și eficient această problemă. Pentru început, verifică dacă brackeții aparatului dentar au fost afectați, există leziuni ori sângerări la nivelul gingiei, apoi ia legătura cu medicul ortodont și explică-i detaliat situația. Până când vei ajunge la cabinetul stomatologic, folosește o compresă sterilă pentru a opri eventuala hemoragie și păstrează componentele desprinse într-o cutie sterilă, dacă este posibil.
Așadar, nu trebuie să renunți la practicarea sportului preferat, odată ce începi tratamentul ortodontic. Trebuie doar să ai mai multă grijă și atenție în ceea ce privește protejarea atât a aparatului, cât și a alignerului dentar, să respecți regulile de igienă orală și să vizitezi regulat medicul ortodont.
Sursă foto: Freepik.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER